U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
Vlooien
 
Cyclus van een Vlo; Het leven van een vlo bestaat uit 4 fasen. Volwassen vlo- vlooienei- vlooienlarfje- vlooienpop; Volwassen vlooien zien we vooral op de hond of kat. Zij hebben bloed nodig om in leven te blijven en zich voort te planten. Daarom bijten ze hun gastheer, meestal u hond of kat. De vrouwelijke vlooien leggen dagelijks veel eitjes in de vacht van uw huisdier. De vlooieneitjes vallen na een paar uur uit de vacht van uw huisdier en komen zo overal in huis of buiten  terecht, uit de eitjes komen vlooienlarven. Vlooienlarven voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo en huidschilfers van de hond en kat. De larfjes kruipen weg in de kieren en naden en vormen zich om tot vlooienpoppen. Vlooienpoppen liggen vaak lang in huis of buiten te wachten (tot wel 2 jaar) en zijn ongevoelig voor vlooienbestrijdingsmiddelen. Zijn de omstandigheden gunstig, bv, wanneer u en uw huisdieren terug komen van vakantie, dan komt uit de pop, door trillingen van buitenaf, een nieuwe volwassen vlo.
  • Behandel uw huisdieren het hele jaar door tegen vlooien
  • Behandel niet alleen uw huisdier maar ook de omgeving om her besmetting te voorkomen
  • Gebruik een goed product,in de juiste dosering
  • Deze is bij honden afhankelijk van het gewicht en lees voor gebruik de verpakking en volg de aanwijzingen nauwkeurig op
Vlooien (orde Siphonaptera oftewel 'zuigende vleugellozen') zijn parasitaireinsecten die op of zeer nabij hun  gastheer  (zoogdieren en vogels) leven en zich voeden met diens bloed. Er zijn enige duizenden soorten vlooien beschreven. Vlooien kennen een volledige gedaanteverwisseling, zijn dus holometabool, en hebben een zeer gespecialiseerde lichaamsbouw met meestal krachtige springpoten. Men neemt aan dat ze in een evolutionair verleden vleugels hadden. De meeste vlooien zijn 1-3 mm groot; allemaal zijn ze kleiner dan 1 cm. In Nederland is de meest voorkomende soort de kattenvlo (Ctenocephalides felis), die ook op mensen en honden kan voorkomen. De mensenvlo (Pulex irritans) wordt in West-Europa haast niet meer gezien en de hondenvlo (C. canis) nog zelden. In andere delen van de wereld ligt dat heel anders, in Zuid-Afrika bijvoorbeeld zijn mensenvlooien heel gewoon, vooral onder de zwarte bevolking. Allerlei andere soorten dieren hebben hun eigen vlooien; met name in verlaten vogelnesten worden vaak ook na maanden nog vogelvlooien aangetroffen die wel eens een menselijke bloedmaaltijd gebruiken, maar zich bij de mens op den duur niet kunnen handhaven.
  • Vlooienbeten; Een vlooienbeet verloopt aanvankelijk nagenoeg ongemerkt; wel treedt na verloop van tijd vaak een sensibilisatie op tegen het speeksel dat de vlo inspuit in de bijtwond om het bloed niet te laten stollen (anticoagulans). Na dat tijdstip worden vlooienbeten duidelijke jeukbulten, soms zelfs uitgebreide blaren, met soms een rood puntje in het midden waar de beet zat. Deze zijn in typische gevallen gelokaliseerd in groepjes op de onderbenen, in het sokgebied of onder de broeksriem, en daardoor te onderscheiden van de meer verspreid geplaatstemuggenbulten. Duurt de blootstelling aan vlooienbeten voort, dan kan men weergedesensibiliseerd raken en treden er geen jeukbulten meer op. Wel veroorzaken vlooien dan nog jeuk als ze zich tussen de huid en de kleren verplaatsen. Veel mensen krijgen jeuk als ze aan vlooien denken of erover lezen. Mensen met katten die na een periode van warm weer van vakantieterugkomen (als er dus niet gestofzuigd is) worden wel eens massaal besprongen door kattenvlooien bij het weer betreden van het huis.
  • Neveneffecten; Kattenvlooien zijn een tussengastheer van de lintwormen Hymenolepis nanaen Dipylidium caninum.Rattenvlooien brengen de pestbacil Yersinia pestis over en waren dus een tussengastheer bij de grote pestepidemieën uit het verleden.
  • Bestrijding; Bij het niet goed bestrijden van vlooien, ontstaat er snel een vlooienplaag. Vlo-bestrijdingsmiddelen voor huisdieren hebben vrijwel geen bijwerkingen en doden de vlo soms al binnen enkele uren. Sommige middelen kunnen al aan kittens en puppies van enkele dagen oud gegeven worden. De middelen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts of dierspeciaalzaak. Oudere bestrijdingsmiddelen kunnen bijwerkingen hebben en waren vaak niet afdoende.
  • Vlooienbestrijdingsmiddelen zijn in twee soorten te verdelen;

o   Vlododende middelen; Deze middelen moeten aan twee voorwaarden voldoen: ze mogen niet giftig zijn voor de gastheer (het huisdier) en ze moeten de vlo zo snel mogelijk doden, voordat deze zich kan voortplanten. Bekende middelen zijn: Exil Flea Free, Beaphar, Frontline, Advantage, Cyflee, Stronghold en Scaliborbanden en wasmiddelen.

o   Middelen die de voortplanting van de vlo stoppen; Door de voortplanting van de vlooien te stoppen, wordt hun levenscyclus doorbroken en sterft de vlooienpopulatie uit. Dit noemen we Insect Growth Regulators. In het Nederlands vaak gebruikt als Insect Groei Remmer ofwel IGR. Er zijn enkele werkzame middelen, pyriproxyfen, methopreen en lufenuron, die in vlooienproducten gebruikt worden.

  • Nuttig gebruik; In vroeger tijden was het vlooientheater een veel voorkomende attractie op kermissen en jaarmarkten.
 
 
 
Bron nl.Wikipedia.org