U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
Inwendige parasieten
 
Hart wormen

Een hartworm (Dirofilaria immitis) is een parasitaire rondworm uit de familie van de Filarioidea. Hartworm infectie, veroorzaakt door de volwassen stadia van de hartworm, wordt als een ernstige en potentieel levensbedreigende ziekte bij honden en katten beschouwd. Wanneer de mug een hond of kat steekt, draagt zij de hartworm over. De hartwormlarve migreert van de steekwonde, aangebracht door de mug, naar het hart en wordt gedurende deze tocht na een aantal vervellingen volwassen. Dit duurt 6 tot 7 maanden. In het hart aangekomen gaan de mannelijke en vrouwelijke wormen paren waardoor er hartwormlarven ontstaan die de mug bij steken infecteren. Wanneer de mug een huisdier steekt is de cirkel weer rond. de symptomen hangen af van de duur van de infectie, de wormbelasting en de activiteit van het dier. Hoest die verergerd bij inspanning is 1 van de voornaamste symptomen. ook via bloedonderzoek bij de dierenarts kan de infectie aangetoond worden. U kunt uw huisdier beschermen als u op reis gaat naar het buitenland naar gebieden waar de hartworm voorkomt. Vraag bij uw dierenarts naar de middelen. In Europa komt de hartworm dan ook hoofdzakelijk voor in Zuid-Europa. Andere gebieden in de wereld zijn de Verenigde Staten (behalve Alaska), bepaalde delen van Canada, Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, Australië, het Midden-Oosten en Japan.
 
 
Lint wormen

De hondenlintworm (Dipylidium caninum) is zowel bij katten als bij honden de meest voorkomende lintworm van deze huisdieren over de gehele wereld. Hij komt ook in Nederland veel voor. Levenscyclus; Zoals bij alle lintwormen zijn er verschillende vormen die in verschillende gastheren leven. Een hond of kat raakt besmet door het inslikken van een vlo die besmet is met lintwormlarven. Uit de larve ontwikkelt zich in de darm van het huisdier een worm, die geledingen produceert die vol met eieren met de ontlasting het lichaam verlaten, maar ook wel eens zelf actief bewegend uit de anus kruipen. Ze zijn dan 0,5-1 cm lang en wittig en kruipen rond; ingedroogd zien ze eruit als een droge rijstkorrel. Vlooienlarven eten de eieren en raken zo besmet. Uiterlijk; De worm kan ongeveer 20 cm lang worden en bestaat uit een kop of scolex die in de darmwand is verankerd en die geledingen ofproglottiden produceert, die voornamelijk uit eierstokken bestaan, van de kop af naar achteren in grootte toenemen en uiteindelijk aan het eind van de worm afbreken en via de anus het lichaam verlaten. Symptomen; Vaak geen. Meestal door het waarnemen van levende bewegende proglottiden in de mand of bij de anus van het huisdier. Bij zware infecties (veel wormen) kan wel eens vermagering optreden. Hondenlintworm bij mensen; Een mens die een besmette vlo inslikt kan inderdaad een hondenlintworm krijgen. Dit komt uiteraard maar zelden voor en dan vooral bij kleine kinderen. Behandeling zowel bij mens als dier is eenvoudig en effectief met een korte kuur van een wormdodend middel, b.v. praziquantel. Preventie; Door vlooienbestrijding.


Ronde wormen

Rondwormen (Nematoda) zijn een grote groep (stam) van zeer algemeen voorkomende wormen. Er zijn meer dan 25.000 beschreven soorten. Ook de aaltjes behoren tot de nematoden. Nematologie is de wetenschap die de nematoden bestudeert. De term nematoda komt uit het Grieks en betekent “draad-achtig”. Veel nematoden leven in de bodem van dode organische stof. Andere soorten leven als parasiet en veroorzaken plantenziekten zoals aardappelmoeheid of zitten in het darmkanaal van zoogdieren zoals de spoelwormen of de aarswormpjes en worden in het laatste geval dan vaak als draadworm aangeduid. Sommige nematoden kunnen wel 8 meter lang worden, maar de meeste nematoden zijn voor het blote oog onzichtbaar. Ze zijn dan hooguit 1 mm lang en zeer smal. Per m² bodem kunnen wel een miljoen aaltjes leven. Ze komen overal voor. Aaltjes worden ook toegepast als natuurlijke vijanden van plaaginsecten of naaktslakken.


Lichaamsbouw; 

Rondwormen zijn on- gesegmenteerde, tweezijdig symmetrische, oer mondige dieren met een compleet spijsverteringsstelsel. Ze behoren daarmee tot de meest eenvoudige dieren die toch een compleet verteringsstelsel hebben. Ze hebben geen hart- en vaatstelsel of ademhalingsstelsel en zijn dus aangewezen op diffusie om zuurstof binnen te krijgen en te transporteren. 
De dwarsdoorsnede van rondwormen is rond. Ze hebben een pseudocoeloom lichaamsholte waarin vocht zit, dat helpt voedingsstoffen en zuurstof te verspreiden. Hun huid is bedekt met een cuticulum dat tegen uitdrogen beschermt. Hoewel dit cuticulum beweging en beperkte vormveranderingen toestaat groeit het niet mee en rondwormen moeten dan ook als ze groeien regelmatig vervellen. Rondwormen hebben een simpel zenuwstelsel dat uit twee banen bestaat. De zenuwbaan aan de rugzijde is groter dan die aan de buikzijde. De strengen worden aan de voorkant en soms ook richting uiteinde met elkaar verbonden door dwarsverbindingen. De meeste rondwormen eten bacteriën, schimmels en protozoa. Rondwormen die zelfstandig leven zijn grotendeels alleen door een microscoop zichtbaar, maar parasitaire rondwormen kunnen veel groter worden.
 
 
 
Bron nl.Wikipedia.org